W co powinna być bogata dieta na wypadanie włosów?
Słaba kondycja i wypadanie włosów to bardzo częsty problem nasila się on szczególnie w czasie sezonu jesienno-zimowego. Przyczyn wypadania włosów może być wiele, warto się więc dowiedzieć, w co powinna być bogata dieta na wypadające włosy.
Jak już zapewne wiecie, zewnętrza pielęgnacją nie zdaje egzaminu, jeżeli chcemy, aby nasze włosy były zdrowe, warto zwrócić uwagę, na to, co jemy i w co bogata jest nasza dieta.
Grube i lśniące włosy, które nie wypadają, są w zasadniczej mierze zasługą prawidłowej wiedzy, niestety, jeżeli nasze włosy zawsze były cienkie i rzadkie to sposób zmiany odżywiania nie sprawi, że ich kondycja się znacznie poprawi, zapewne skóra naszej głowy będzie zdrowsza.
Witamina A pobudza do wzrostu mieszki włosowe. W przypadku nie doboru tej witaminy staja się one suche oraz łamliwe, a końcówki zaczynają się rozdwajać. Mogą także nastąpić zmiany skóry głowy tzw. skóra ropuchy, czyli hiperkeratoza, która objawia się zgrubieniami i zrogowaceniami na powierzchni skóry głowy.
Gdzie znajdziemy witaminę A? M.in. w brokułach, dyni, jarmużu, marchewce, czy natce pietruszki.
Witamina C – ta witamina odgrywa bardzo ważną rolę w syntezie kolagenu, ponadto poprawia krążenie w skórze głowy, a jako silny utleniaczach zapobiega niszczącemu wpływowi wolnych rodników, które generowane są m.in. przez stres, czy zanieczyszczenia organizmu,
Gdzie znajdziemy witaminę C? M.in. w czarnej porzecze, owocach cytrusowych, czy też natce pietruszki.
Witamina E przyspiesza wzrost włosów przez stymulowanie podziałów komórkowych macierzy włosa, który buduje jego łodygę.
Gdzie znajdziemy witaminę E? M.in. w jajkach, maśle, czy nasionach roślin oleistych
Witamina B1, B2, B6 – uczestniczą one w wielu procesach metabolicznych, które zachodzą w skórze, włosach oraz paznokciach.
Gdzie znajdziemy te witaminy? Wszystkie razem te witaminy znajdziemy m.in. w szpinaku
Witamina B5 pobudza komórki budujące łodygę włosa, czyli keratynocyty do szybszego wytwarzania kreatyny – białkowego budulca włosów.
Gdzie znajdziemy witaminę B5? M.in. w kapuście, kalafiorze, czy też w mleczku pszczelim
Witamina B7 ma ona zdolność do kumulowania cząsteczek siarki dostarczanej z pożywieniem i transportu jej do macierzy budującej włosy.
Gdzie znajdziemy witaminę B7? M.in. w ryżu brązowym, kalafiorze, czy też żółtkach jajek
Miedź cynk i żelazo sa to mikroelementy, które są najbardziej odpowiedzialne za kondycje naszych włosów. Tak np. brak żelaza w diecie może powodować łysienie u kobiet, brak miedzi powoduje zmiany strukturalne we włosach, a niedobór cynku wywołuje hiperkeratozę skóry i zwiększa wypadanie włosów
Gdzie znajdziemy cynk? M.in. w nasionach dyni, czy orzeszkach ziemnych
Gdzie znajdziemy miedź? M.in. w nasionach słonecznika, czy też orzechach laskowych
Gdzie znajdziemy żelazo? M.in. W wołowinie, czy też gotowanej fasoli
Kwasy tłuszczowe omega-3 – kwasy te są budulcem wielu komórek organizmu, istotnie wpływają one na prawidłową budowę mieszka włosowego i łodygi włosa.
Gdzie znajdziemy kwasy omega- 3? W makreli i wielu innych tłustych rybach morskich, czy też w orzechach włoskich.