Jakie ryby warto spożywać?
Ryby są nie tylko smaczne, ale także zdrowe, przynajmniej tak większość z nas myśli, jak się jednak okazuje, nie każda ryba jest tak zdrowa, jakbyśmy tego chcieli. Dlatego dzisiaj przyjrzymy się im bliżej, aby dowiedzieć się jakie ryby są zdrowe.
Przede wszystkim te ryby, które żyją w brudnych wodach, pełnych toksyn nie należą do zdrowych ryb, to samo tyczy się tych hodowanych, które z kolei zawierają antybiotyki. Zobaczcie więc jakie ryby warto kupować.
Łosoś – posiada on wiele kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, dużo witamin A, D, E i B oraz jod i potas. Chcąc wybrać zdrowy okaz łososia, powinniśmy zwrócić uwagę na te atlantyckie i pacyficzne. Powinniśmy unikać łososi hodowlanych norweskich oraz łososia bałtyckiego.
Pstrąg – najłatwiej dostępnym pstrągiem jest tęczowy, który hodowany jest w gospodarstwach rybackich. Kupując pstrąga lepiej decydować się na mniejsze okazy. Jest to ryba słodkowodna, która posiada najwięcej kwasów omega-3.
Karp – żyje w stawach i wodach wolno płynących, większość z nich pochodzi z hodowli. Jest to ryba, której nie powinniśmy się obawiać, choć jego produkcja jest duża, to nie wpływa to na jego jakość.
Śledź – jest to ryba tłusta bogata w kwasy omega-3, zawiera ona witaminy E, D (nawet 10 razy więcej niż mleko) oraz B, fosfor, wapń, potas, żelazo, selan. Na rynku dominują śledzie z Atlantyku, gdzie nie ma problemu nadmiernej ilości dioksan. Powinniśmy raczej unikać śledzi z wybrzeży Szkockich oraz Szetlandów.
Miruna – jest ona kojarzona z dorszem, jednak jest ona od niego o wiele zdrowsza. Jest ona źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym omega-3.
Mintaj – od innych ryb różni go przede wszystkim wysoka zawartość fosforu, niestety ma on 3 razy mniej potasu niż pstrąg.