Dieta probiotyczna

Pro bios oznacza „dla życia”.  Priobiotyki o których tu mowa to drobne drobnoustroje, które korzystnie działają na nasz organizm. Osłaniają  m.in. jelita podczas przyjmowania antybiotyków. Pozostaje nam zatem tylko jedno pytanie, gdzie tych probiotyków szukać?

źródło: pixabay.com

źródło: pixabay.com

   Otóż niemowlęta otrzymują piobiotyki wraz z mlekiem matki. To dlatego dzieci karmione piersią rzadziej chorują. Ale bez obaw te drobne drobnoustroje możemy znaleźć również w wielu mieszankach mlecznych. Uwaga, do ich przygotowania należy używać wody o temperaturze 40 stopni Celsjusza, bo priobiotyki giną w wysokich temperaturach. Naturalnie priobiotyki występują także w fermentowanych napojach, takich jak sok z kapusty, z ogórków i w napojach mlecznych np. kefir, jogurt. Jeśli priobiotyki spożywamy wraz z produktem mlecznym, zmniejsza się ryzyko ich wyginięcia przed dotarciem do jelit. Szczególnym zagrożeniem jest dla nich kwaśne środowisko żołądka, a także żółć i enzymy wydzielane w dwunastnicy. Aby jednak probiotyki mogły w ogóle zacząć działać, trzeba zadbać o ich prawidłowe odżywianie, czyli o probiotyki. Prebiotyki są to składniki naszego pożywienia odporne na trawienie przez enzymy żołądkowe.

cykoria

źrodło: pixabay.com

Gdzie ich zatem szukać?

Po pierwsze w cykorii. Są w niej prebiotyki, które pobudzają rozwój bakterii probiotycznych. Cykoria polana jogurtem to podwójna dawka zdrowia. Prebiotyki zawierają również karczochy. Ich cześć jadalna to delikatna podstawa kwiatu i dolne spody liści. Trzeci produkt, który zawiera probiotyki to natka pietruszki. Jadajmy ją jak najczęściej i podawajmy dzieciom. Ogórki kiszone także są bogate w prebiotyki, dlatego świetnie wzmacniają odporność.

   Jak jasno wynika z powyższego drobne drobnoustroje pozytywnie działają na nasz organizm. Nie tylko osłaniają nasze jelita podczas przyjmowania antybiotyków, ale także wzmacniają odporność, zapobiegają alergii i sprawdzają się w terapii biegunek różnego pochodzenia.